vulnerable -

...

Helt plötsligt försvann all energi och jag känner mig sjukt nere.. Är väl för mycket som händer nu.
Börjar med engelska B om knappt två veckor, nervös att jag inte ska klara skiten. Eller mest att jag inte ska orka. Sen känns det så in i helvete jobbigt att börja jobba igen. Jag vill inte missa all den tiden med min lilla skatt, och allt nytt hon kommer lära sig. Och jag vill inte tillbaka till ångesthålan. Min enda "klippa" där kanske inte kommer vara där så mycket heller.. Hej spotify och surmadde, välkommen tillbaka till verkligheten du flytt ett år..
 
De senaste dagarnas blogginlägg kommer imorgon, tror det känns bättre då.. Eller inte, för då är räkningarna betalda :( Men det kommer snart..

Fem år ♥

Ja, nu har det gått fem hela år sen den där söndagen då allt förändrades på 1 sekund. Jag har skrivit om det förut, och jag vill inte tänka mer på det. Men det är svårt att inte tänka den här dagen också. Livet är så skört. Livet är så kort. Livet kan ta slut när som helst. Jag får panik av det. Och jag vet inte hur många gånger jag säger till Totta att köra försiktigt varje gång han ska någonstans. Någonstans inom mig satte den där dagen för fem år sen djupa spår i mig, inte bara sorg, utan en ångest, rädsla och panik. Lite över döden. Men mest över att åka bil.
 
Jag skulle kunna skriva en hel bok om alla bilister, eller kanske bör man säga trafikanter, och om allt farligt som finns inom trafiken, men det orkar inte jag, och ingen orkar heller läsa det. Jag säger bara, att ta det jävligt lugnt i trafiken. Ingen har så bråttom att det är värt att offra sitt eller någon annans liv. Kör för fan aldrig full, jag blir så arg på folk som gör det, och skulle jag se någon vara på väg att  göra det skulle jag faktiskt bara vilja skjuta den människan (lite dubbelmoral men så hemskt tycker jag att det är, att jag tycker de nästan förtjänar en avrättning)..
 
Jag blir så jävla förbannad över att det dagligen kör massor av rattfulla människor, överallt. Det är inte bara dom själva dom utsätter för risk, det är alla andra i trafiken också, och kanske folk som bor i husen de kör förbi. Men som sagt, ingen bok nu, jag vill bara tillägga; att varna andra trafikanter för att det är poliskontroll och liknande, det är "nästan" lika puckat. Vem vet, du kanske just varnade en rattfull människa som nu kom undan, och klarar sig tills den dagen h*n kör ihjäl någon.. Du skulle såklart aldrig få veta om det var så, men om det var någon du höll kär som blev ihjälkörd, skulle du vilja höra från gärningsmannen då att h*n ofta kört full men brukar bli varnad av andra vart polisen håller till?
 
Det finns en grupp på facebook vars enda syfte är att varna varandra för vart polisen i Jämtland håller till.. Jag har sån lust att bara spy galla över alla som lägger upp massa information där, men man måste vara medlem för att kunna skriva och det tar emot. Läser här och där att folk för fram samma argument som jag har, och de dumförklarar de med att om polisen ville ha bort rattfyllon skulle de välja bättre platser och tidpunkter på sina koller.. Jag blir så trött, de som skriver där är ju så hjärndöda om de tycker DET är ett bra argument till att varna andra för polisen. De skriver inte bara om vart polisen har koller, de skriver så fort de ser en polisbil, oavsett om den kör på E14 eller utanför polisstationen.. Och ett av deras bästa argument till att ha en sån där sida med "info" (inte varningar) är för att slippa böter. FEL ATT BARA HÅLLA HASTIGHETEN, HA PÅ BÄLTET OCH KÖRA NYKTER. Jag tror man slipper böter då med...
 
Jaja, nu vart det ju typ en novell i alla fall. Men det jag mest ville ha sagt och som kanske framkommer ganska bra, är att just trafiken är en viktig fråga i mitt liv. Och samtidigt en väldigt känslig. Jag är glad att jag fått lite perspektiv och tänker mig för lite mer när det gäller just trafiken. Men jag hatar att det även gett mig ångest och dödsrädsla. Det gnager alltid lite extra i mig när Totta åker någonstans, speciellt om han har Ronja med sig, och varje gång de kommer hem oskadda släpper en stor jävla blytung sten från mig. Dagar som denna gnager det lite extra.
 
Jag hade inte velat vakna upp och få perspektiv på det här sättet. Vad som helst utom döden hade varit bättre, och jag vägrar tro att det finns en mening med allt. Ibland är livet bara för orättvist. Men jag ska kämpa för att det ska kännas lite mer rättvist för dom som finns kvar ♥
 
 
Vila i frid Jonas, du fattas oss..

Idag är det fem år sen jag pratade med Jonas sist. För sista gången. Jag minns att han kom och hälsade på Lollo på badet när vi jobbade. De åt lunch tillsammans. Och han frågade mig om jag skulle ut på kvällen. Jag minns vart de satt och hur solen glänste i deras hår när de åt. Sen gick han, lika obekymrat som alltid. Och sa vi ses imorgon till Lollo.
 
Fem år sen jag såg honom levandes sist. För sista gången. Dagen efter vändes hela världen upp och ner..
 

Fredag 21 september

Idag vaknade hela familjen vid 8, Ronja vaknade bara en gång inatt och det var när vi gick och la oss så då är det inte lika jobbigt :) Jag tog en dusch, sminkade mig, gav Ronja välling. Åt frukost. Sen vid 10 kom en dam som skulle köpa vårt gamla babyskydd med bas.
 
Efter hon vart här klädde vi på oss (jag för lite dock) och åkte till Lillänge. Parkerade längst bort, längst upp typ (minns ej vad det heter) men det ligger i ena änden av Lillsjörundan. Så la vi Ronja i vagnen så hon fick sova och gick runt Lillsjön. Jag och Totta har bott i Östersund hela våra liv men aldrig varit där förut :P Så vi tyckte det var dags, Tottas mamma säger jämt att det är så fint där. Och det var det ju, härlig väg att gå på också, inga jobbiga uppförsbackar eller så :) När vi gått runt gick vi en liten bit in igen där änderna höll till. Vi hade tagit med bröd & sega smörgåsrån till dom så Totta matade dom och jag tog kort. Sen väntade vi på att Ronja skulle vakna så hon också fick se änderna. Hon satt mest bara och tittade storögt och sa "åååååhhjjjj", lilla sötnötan :)
 
 
 
Sen var jag så kall för jag inte hade klätt mig ordentligt och inte hade några vantar, så då åkte vi därifrån. Åkte ner på Edenbos och fikade lite. Sen for vi mot Lugnvik. Lämnade av Totta&Ronja hos Jon och for hem. Hamnade i soffan under täcket då jag fortfarande frös, och somnade givetvis. Men det var skönt och välbehövligt :)
 
 
Närmare fyra kom Totta hem och då vaknade Ronja också. Totta stack iväg på bandy och jag och Ronja lekte. Sen fick hon middag, idag slukade hon sin lilla portion med spagetti&köttfärssås på 4 minuter typ :) Nöjd mamma. Sen fick hon lite kall keso och det verkade hon gilla för hon satt och plockade och stoppade in i munnen. Sen kunde hon såklart inte låta tillfället att leka med tallriken gå förlorad, så den vände hon upp och ner på och kastade i golvet såklart ;) Fyllde på med mer keso och lite vindruvor, som hon fick äta medan vi åt tacogratängrester.
 


 
 
Sen lite mer bus och undanstök i kök. Sen fick Ronja jordgubbsyoghurt och den gillade hon också :) Sen ett bad för lillan och därefter tandborstning, bokläsning och välling. Tog ett tag att få henne att somna ikväll dock, men tror hon var lite för trött..
 
 
 

Instagram

Åh vad kul, blogg.se har fixat en funktion så man kan använda sina instagrambilder i bloggin läggen på ett smidigt sätt. En sporre till att börja använda Instagram mer flitigt! Jag heter Capricorn88 på instagram, följ mig om ni vill. Vad heter ni?
 

Torsdag 20 september

Idag vart det full fart när jag vaknade kl 8 och såg att Helena hade skrivit om undrat om vi skulle gå på kyrkis. Tvättade håret, smink och på med kläder på Ronja sen gick vi iväg mot kyrkis. Men när vi kom dit var det givetvis stängt just idag.. SUCK. Då gick vi hem till oss istället så kom Jon, Helena och Maj&Rut hit och lekte istället :)
 
Sen vid 11 for vi in till stan. Gick till mäklaren för att fixa med några papper, sen skulle vi möta upp Sandra och Hanna och gå på Öppna förskolan men då var det fullt där.. Väldigt kallt ute så vi var inte så sugna på att vara ute heller. Men Totta ringde upp till ÖF och frågade hur det såg ut och just då var två familjer på väg därifrån så vi fick komma upp :) Ronja och Hanna röjde, fast på varsitt håll. Än är de inte så intresserade av varandra, bara varandras leksaker ;) Ronja är ju dock lite för "snäll" och bryr sig inte när andra barn tar saker av henne. Inte heller bryr hon sig i om dom bankar saker i hvudet på henne eller så.. Skönt att hon håller humöret men man vill ju inte att alla ska kunna köra över henne när hon blir större.. Men viljan och humöret kanske växer fram så smånigom ;)
 
Efter 1 blev det sångstund och sen fick tjejerna lite mat. Sen fick Ronja välling och somnade i vagnen. Gick en sväng på stan och letade efter fleeceoverall, men det finns tydligen inte i så stora storlekar. Fick tips att köpa ullunderställ att ha i vagnen när Ronja ska sova och det vil jag ju ha, men vad fan en ulloverall kostar 500 kr på POP.. Liiite dyrt för en fattig Madde.. Får leta lite efter begagnad istället..
 
Var ner på Sydilla och hämtade ut två tyger jag beställt, fina röda sniglar och lila gulligt tyg :) Sen handlade vi lite på Coop till middagen, sen tog vi bussen hem. Hemma började jag direkt med maten då jag var så hungrig, hade bara fått i mig två mackor imorse!! Blev tacogratäng idag som ni kanske såg ;) Svingott! Ronja fick först spagetti&köttfärssås som hon ratade, och medan vi åt fick hon citron, druvor och gurka att mumsa på, och det gjorde hon också :) Så pass mycket att hon behövde ett bad efteråt så Totta tappade upp och badade med henne ett bra tag.
 
Under tiden diskade och städade jag i köket.. Inte ett dugg kul, men så skönt när det är gjort. Jag avskyr att inte ha rent överallt. Fick något ticks för drygt 1 år sen (vissa kallar det att boa inför bebis) som höll i sig, och har svårt att se att jag kommer sluta med det. Innan det var jag omöjlig och orkade inte ens ställa ner min disk i diskmaskinen ;) Likadant gör jag med Ronjas leksaker varje kväll, jag behöver ju inte plocka ihop dom i lådan då de ändå inte är i vägen och ändå ska lekas med nästa dag, men jag gör det ändå, så det får vara lite fint på kvällarna ;)
 
Efter bad och lite lek gjorde jag mannagrynsgröt till Ronja som jag serverade med socker och kanel, men hon tyckte ändå inte om det :( Sen blev hon så grinig så vi tvättade av henne, borstade tänderna läste bara två Wille-böcker och sen fick hon lägga sig. Slurpade i sig mycket välling men sen sov hon så sött :) Jobbigt dag, eller var det kanske för att hon var vaken ett tag inatt igen? :P
 
Nu har jag spenderat flera timmar vid datorn och tänkt att jag ska sy eller i alla fall rita av mönster "snart", nu känns det dock som att jag bara vill kolla på lite serie och softa i soffan.. :)
 
Nej, hon fick inte åka så, men hon ville :P

 

Middag

Idag blev det tacogratäng till middag.. Så jävla gott :)

Myspys

Jag skrev ju om att Ronja somnade i mitt knä på sin ko-kudde, nu kommer bilder på den mysiga stunden.. Lite sur blir man när sånna vackra tillfällen ges och man inte har någon bra kamera i närheten.. Men mobilen är ju bättre än ingen kamera alls ;)

Onsdag 19 september

Jag och Totta gjorde en deal igår kväll att jag skulle ta Ronja på natten så skulle han kliva upp med henne på morgonen och åka iväg och göra ärenden så jag fick sova. Jag vaknade dock vid åtta när de skulle åka och kunde inte somna om, typiskt va :P Tog en dusch och hängde undan all tvätt, fixade med disken och efter jag ätit och sminkat mig gick jag igenom Ronjas kläder. Städade bort alla kalla sommarkläder och kläder hon vuxit ur, letade fram lite kläder jag köpt under sommaren/hösten och klippte bort lappar mm. Blev genast mycket bättre ordning och rymligare i hennes lådor. Hon har dock alldeles för många klänningar ;) Och jag vill bara sy fler haha..
 
Totta & Ronja kom hem men Ronja hade somnat i bilen så vi la henne i vagnen och så satte sig Totta med henne hos Dudda. Efter en timme kom de upp. Ronja fick mat som hon knappt åt av. Sen gick vi ner till Dudda då deras mamma var där och deras mormor också skulle komma på besök. Ronja var en liten odåga som skulle röra allt som hon kunde välta över sig eller sätta i halsen. Sen gick vi hem och jag påbörjade försök att lägga Ronja. Tog sin lilla tid men tillslut så somnade hon. Totta var iväg och drog upp båten i Ope och fixade massor av banankartonger med sin pappa och bror. När Ronja vaknat satte jag mig med henne i soffan, hon var ju nyvaken och lite gosig. Jag gav henne ko-kudden och då gosade hon ner sig i den och somnade, mysfaktor på 110%!! Tottas pappa kom upp en sväng och hälsade på, Ronja passade på att äta på hans nycklar. Sen gjorde vi middag som fick bli potatis, fiskpinnar och romsås. Ronja åt gurka och vindruvor (Totta köpte nya åt henne idag som vi skrattade och sa att vi skulle käka upp ikväll).
 
Sen tog Totta och dammsög och jag och Ronja hjälptes åt (Ronja stjälpte mest) att sätta på ett påslakan på min saccosäck. Sen när dammsugningen var klar tog vi ut den i vardagsrummet och mös på den. Sen fick Ronja gröt som hon vägrade äta, inte ens med lite katrinplommon gick det ner. Badade gumman och sen läste vi böcker och så fick hon välling och somnade på en gång :) Totta gick och spelade Magic hos Morgan och jag satte mig framför datorn och blev kvar här hela kvällen :P
 
Fick leka med farbrors plastmuggar, det var roligt!

Ronja skulle ta gamm-mommas glasögon så då fick hon ett eget par ;)

Fyra generationer :)


Roligt att åka banankartong ;)

Tisdag 18 september

Igår natt var inte så kul. Ronja vaknade vid 1 och vägrade somna om efter att jag matat henne, först tog Totta henne och försökte mata och söva henne, sen gick han med henne till vardagsrummet så hon fick leka av sig/bli trött, men det hjälpte inte heller, då fick jag ta över då var klockan typ 3. Försökte med mer mat men hon vägrade. Sen började jag gunga sängen och då låg hon still och efter kanske 20 minuter somnade hon. PUST vad jobbig natten blev. Sen vaknade hon igen kl 7 och tyckte det var morgon, fastän hon såg så trött ut. Klev upp då och stökade på, gav henne gröt som hon inte ville äta. Efter 8 var all disk undanstökad och jag var helt död så då gick jag och la mig igen medan Totta tog hand om Ronja. Halv sov fram till 9 då Totta skulle gå ut med Ronja i vagnen och ville ha lite hjälp.
 
Jag åt lite, tog en dusch men sen tänkte jag försöka sova lite mer men det gick fan inte. Vid halv 12 gav jag upp och sminkade mig och åt lunch. Sen vid halv 1 kom Totta upp med Ronja som just vaknat, snacka om att ha sovit länge, drygt 3 timmar :)  Hon hade sovit i vagnen ute på Duddas altan medan Totta satt inne hos Dudda och spelade på hans dator ;) Vi gav Ronja lite mat som hon knappt ville ha, och sen for vi iväg på Babysim.
 
Jag badade inte idag som sagt eftersom jag kände mig sjuk fortfarande. Men då hade jag ju möjlighet att både filma och ta kort på Ronja medan hon simmade, plaskade och dök :) Hon är så himla duktig min badtjej :) Jag är så glad att hon tycker det är så kul att bada, man riktigt ser hur hon njuter varje sekund :) Och fast hon får kallsupar så hostar hon bara och plaskar vidare :) De fick prova att dyka idag med, Totta gjorde två dyk men jag tyckte inte de dök ner så långt, Ronja doppade knappt hela huvudet ;) Nåja, nästa vecka ska jag testa och dyka med henne. De fick även lära sig ett grepp där man har barnet på ryggen och simmar omkring, det fick vi lära oss på gamla babysimmet också visserligen men Ronja gillade det :) På slutet ville Ronja promt ha en badring att flyta i och när hon snott en och Totta hett henne i den så flöt hon omkring så fint att Totta inte ens behövde hålla i henne.
 
Efter badet åkte vi på Maxi och handlade lite mat, sen hem och försökte lägga Ronja som än en gång krånglade. Till sist tog Totta henne i vagnen igen. Dock väckte han henne vid halv fem för vi vill inte att hon ska sova för länge på eftermiddagen så hon blir omöjlig att lägga sen. Totta gjorde middag till oss medan jag matade Ronja med yoghurt som hon rynkade på näsan åt. Vi åt stekt kassler i någon jättesalt mildaculinessås med inte tillräckligt kokt potatis till. Men man lär av "misstag", så nästa gång blandar vi ut med grädde eller mjölk eller kanske creme fraiche så blir det bättre :) Det var ju gott förutom att det var alldeles för salt smak!
 
Efter middagen fick Ronja ett bad sen for hon fram och tillbaka med gåvagnen. Sen läste vi och la Ronja. Sen hade jag och Totta myskväll, vi skulle titta på film men jag var alldeles för trött för att orka hänga med så vi slog på HIMYM och åt gott kvällsfika, surdegsbröd med ost&gurka, Ronjas vindruvor (ja hon fick typ 3 till middagen sen åt vi upp resten av förpackningen till kvällsfikat), och varm oboy :) Sen vaknade vi båda av att vi hade somnat till ett avsnitt så då klev vi upp och la oss i sängen istället och sov så gott. Ronja vaknade vid 3 och åt, men somnade TACK OCH LOV om sen.
 
Här har Ronja just hamnat i badet och glädjeskvätter :)

Karusellgreppet i magläge

Sjunger "hjulen på bussen" och sista versen går "barnen på bussen säger wäwäwäwäw" och då ska man plaska med händerna på vattenytan, gissa vem som älskar den versen? :P

Vet inte vad det var för fel igår, men jättemånga kort blev suddiga och jag märkte det ju, men visste inte vad som var fel då man inte kan välja fokus själv utan det ska den ju kunna avgöra till stor del själv.
Mot slutet var de bättre i alla fall..

Här sjunger de blinka lilla stjärna och får ligga i mysläge,
varje gång vi gjort denna övning så försöker Ronja alltid ta den ena av madrasserna, sötnöt :)

Okej hon ser inte glad ut, men hon var det :P

Hittade massa roliga ringar


Simringen var som sagt populär, även plastgrodan hon tuggar på ;)

Surdegsbröd

Jag bara undrar, vart har surdegsbrödet varit hela mitt liv? Är ju såååå gott!! :) Jag har ätit det förut men nu är jag fast, skulle vilja lära mig göra eget :)

En klar förbättring!

I lördags köpte vi ju större nappflaskor, så nu vid läggningen gör vi välling på 3 dl vatten och typ 6&1/2 matskedar pulver (använder numera Sempers fullkornsvälling från 8 månader) och så har vi också börjat lägga henne redan kl 19. Och vet ni, det funkar MYCKET bättre. Nu somnar hon nästan alltid efter den flaskan. Jag vet inte om det beror på att hon får så mycket mat hon vill ha på en gång eller om det är för att vi lägger henne tidigare, men det är så skönt att slippa att hon ska sätta sig upp, ställa sig upp, leka med gosedjuren och bara inte kunna komma till ro förrän efter minst en timmes läggning!! Så verkligen en klar förbättring på hur vår läggning har vart. Jag hoppas detta håller i sig. Kanske har hon varit för trött vid 8 så hon kommer in i andra andningen och inte kan varva ner.. De övriga kvällsrutinerna har vi inte ändrat på utan vi leker, äter gröt/yoghurt, badar henne, läser böcker i vår säng och sen får hon vällingen i sängen och sen ska hon sova..
 
Jag försökte länge med att vänja Ronja vid MAM-flaskorna, men hon gillade verkligen inte dom så nu har vi gett upp dom helt och kör bara på Tommee Tippee flaskorna, spelar ju ingen roll egentligen, huvudsaken hon äter innehållet :)
 
När det gäller maten går det väl liiite framåt i alla fall. Sen hon åt av spagettin&köttfärsåsen (Nestle barnmatsburk från 6 månader utan bitar) så har vi fortsatt köpa den och ger henne 1-2 ggr per dag. Ibland får man i henne nästan allt man her upp, ibland bara några skedar, men vi ska ju fortsätta erbjuda och känns roligare att ge henne något hon i alla fall gillar.. Dock tappar hon ju intresset på en gång när man matar henne, så jag får alltid muta henne med pipmuggen, eller ge henne egna betstick att hålla i, dock är det tydligen det roligaste som finns att kasta ner dessa på golvet så de hjälper bara lite i början. Sen ska hon ju kladda så förbannat så då börjar det väl klia i huden på henne. Det gör det på mig i alla fall, för tro inte att hennes kladd bara involverar henne. Men men som sagt, vi fortsätter erbjuda henne det.
 
Gröten går sådär, hon vill verkligen inte äta den, försöker även där muta henne med saker att hålla i, och sen tar jag fruktpure och blandar med gröten men det funkar bara några tuggor, sen är hon antingen "mätt" eller så har hon kommit på mig då.. Har försökt ge henne yoghurt också men vet inte om det är smaken, konsistensen eller att den är kall som äcklar henne för det är inte jättepopulärt..
 
Har legat lite på latsidan med att göra egen mat till henne då hon ändå alltid ratar den, men jag ska ta tag i och försöka göra mat hon kan plocka med själv, tex makaroner, ris, bröd/macka, grönsaker och sånt. Skulle ju dock vilja ha något kött också, ska kolla om jag hittar saltfri korv på Maxi, har läst att det ska finnas sån korv på välsorterade butiker..

Fotograf

Ringde just och bokade tid hos en fotograf nästa vecka. Vill så gärna få riktigt fina bilder på henne och det tycker jag inte att jag är bra nog på själv... Hoppas vi får till fina bilder på vår lilla skatt när vi ska dit :)

Måndag 17 september

Idag har varit en fruktansvärt regnig, tråkig, jobbig och hemsk dag. Började med inatt när jag matade Ronja första gången och glömde byta blöja. Gissa vem som vaknar senare och har läckt bajs i hela sängen? Upp och riva ur allt då, bädda nytt, Ronja aspigg på golvet.. Tur nog somnade hon om efter vällingen.. Sen vaknade hon när Totta kom hem, jag vaknade också till men kände mig såååååååå död!! Inte bara av trötthet utan för att hela näsan var ugentäppt och kroppen febervärkte :( Sov om till efter nio, sjukt skönt men mådde inge bättre då. Ville bara ligga kvar resten av dagen men så funkar ju inte livet alla gånger...


Tog en dusch och blev lite fräschare. Totta tog Ronja i vagnen och gick till Jon. Jag åt mat och vilade. Sen kom de tillbaka och vi åkte in till stan för att gå på bankmöte kl 14. Ronja somnade i vagnen och sov nästan hela mötet.. Efter det handlade vi lite på Ica i stan och sen tog vi bussen hem.

Gjorde hemgjord pizza och lagomt till vi skulle äta var min smak borta :( Sen tog Totta ett bad med Ronja och jag vilade i soffan.. Läste böcker med Ronja och sen la Totta henne vid 7, hon somnade direkt..

Jag tog en varm dusch och sen låg jag i soffan och kollade på HIMYM hela kvällen. Orka något annat... Ja dagen har inte varit ovanlig på något sätt men jag har känt mig så orkeslös att allt känts som sju svåra år.. Nu vill jag bli frisk!! Blir inget bad för mig imorgon i alla fall, får ta kort istället :)

Kossan UMMMMMMMM

Igår (söndag) lyckades jag i alla fall med något gällande Ronja (resten av dagen kände jag mig som världens sämsta mamma, mest pga jag inte orkade göra något).

Hur som haver, jag fick henne att härma mig när jag låter som en ko. "Muuuuuuuuu" säger jag och Ronja svarar med "UMMMMMMMMMM", ja även detta är svårt att förklara men hon försöker låta som mig iaf, fast säger tvärtemot typ ;) Idag (måndag) när jag skulle visa Totta så krävdes det två-tre "muuuuuuuu" från mig, sen behövde vi bara fråga Ronja "hur låter kon" och då sa hon sitt "UMMMMMMMMMMMMMM" :) Hon låter nästan lite arg när hon säger det ;)

Funderar på vilket mer djur vi kan lära henne.. "voff voff" och "mjauu" har inte gått in än trots månader med just dessa upprepningar, "muuuu" började jag med för typ 2 veckor sen ;) Dock känner hon igen just mjauandet för varje gång jag låter som en katt blir hon ivrig och ger ifrån sig ett glädjetjut, det sitter väl i från hos momma&moffa :)

Söndag 16 september

Ja jag kom ju hem efter 4 inatt och somnade rätt fort. Kl 7 vaknade Ronja och det vara bara för mig att kliva upp och göra välling. Dock var jag inte trött då, hade väl inte hunnit komma in i någon djupare sömn. Ronja hade dock sovit klart men hon väckte Totta så han klev upp med henne och jag fick snusa vidare till kvart i 9 då han var tvungen att fara på jobbet. Rätt trött då, ja.. En rolig sak var att Ronja hade sovit hela natten utan mat!! :) Försökte ligga i soffan och mysa med Ronja men det var hon inte så intresserad av. Vid 10 la jag henne igen och hon somnade. Jag passade på att ta en dusch men sen vaknade hon, så hon sov knappt en halvtimme :/ Och inte var hon på bra humör heller. Bara grinig och halvsjuk..
 
Jag åt mat i alla fall och segade på men tillslut gick vi ner en sväng på macken, jag ville ha mer av den goda marabouchokladen men SJÄLVKLART hade de inte den.. Kände hur skönt väder det var och frågade David om han ville ta en promenad men han skulle kolla på fotboll med Kim han.. Lika bra för när vi kom hem igen var jag heeeeeelt slut. La Ronja som somnade fort i sin säng och sen vilade jag i soffan. Inte så länge dock då hon även denna gång vaknade efter bara en halvtimme typ. Lika bra det för bara några minuter senare knackade det på dörren och där stod Rutan och Elis som ville komma in och leka, och det fick dom såklart.. Jag vart bara glad för då skulle Ronja få lite stimulans, och hon blev ju så glad att få två lekkompisar. De stannade en halvtimme eller så. Sen efter typ 1 timme kom de tillbaka och det var lika uppskattat även denna gång :) Däremellan hade vi hunnit äta middag jag och Ronja, ja hon vägrade ju äta så..
 
Efter de gått hem väntade jag mest bara ut tiden och sen fick Ronja lite gröt jag lyckades lura i henne genom att blanda med katrinplommonpure. Sen blev det ett bad och sen bokläsning och välling, hon somnade direkt efter det kl 7 :) Då skulle jag lägga mig i soffan och äta lite chips och bara njuta, men vad händer då då? Jo mitt smaksinne försvinner, som det alltid gör en dag när jag är sjuk, så nu sitter jag här och är bitter.. Hoppas smaken är tillbaka imorgon, avskyr att inte känna smaker.. Nu funderar jag faktiskt på att gå och lägga mig, men undrar om jag inte ska fortsätta ligga här i soffan och glo på HIMYM tills jag somnar.. Har både täcket och kudden här, och jag kommer ju vakna om Ronja skriker oavsett om jag sover här eller inne i sovrummet. Hoppas lite på att om jag sover här ute så kanske hon sover hela natten utan mat inatt med.. Tvek dock när hon redan vaknat ikväll och haft problem att andas.. Varför ska hon vara så när jag är själv men perfekt när Totta är själv med henne? :P Önskar hon är frisk imorgon i alla fall, vi vill ju gå på babysim på tisdag.. Hon är i alla fall pigg och glad och mest bara snorig, dock knappt nyst ut något idag... Ingen feber idag. JAJAJA, slutbabblat, nu har jag bloggat ikapp, GODNATT!
 

På den korta stund jag var på toa hinner hon få upp sovrumsdörren (av någon anledning går den inte stänga igen helt) och dra ut pappas serielåda och kasta ner flera på golvet. När jag upptäckte henne hade hon dock börjat intresserad sig för mina nallar jag har i det där skåpet hon står mot. De får hon inte leka med (tror jag), de är nallar jag fått av Lisa och de vill jag gärna ha fina.. Får se om jag ger vika senare i livet ;)

Just det, måste berätta om idag när jag och Ronja var själv
och jag satt i soffan vid datorn och var osocial med henne.
 Så tittar jag efter henne och ser att hon sitter i tunneln som på denna bild men sitter istället för kryper, och hon syns knappt, så jag säger "men vaaaaart är Ronja?". Då kikar den lilla sötnosen fram och ler när hon ser mig och jag säger "dääääääär". Sen drar hon in huvudet igen och jag säger igen "men vaaaaaaaaaaaart är Ronja?", och så kikar hon ut och jag säger "tittut" och hon ler så jävla mycket och skyndar he in huvudet igen, varpå jag säger än en gång "men vaaaaaaaaaaaaart är Ronja?" och hon kikar ut lite fort med värsta busminen och när jag säger "tittut" skyndar hon he in huvudet igen. Vi lekte verkligen tittut idag och jag behövde inte ens gömma henne, så jävla roligt och man blir så stolt över att hon fattar själv att hon ska gömma sig.. Gjorde några gånger till men när jag skulle filma för att skicka till Totta så kröp hon såklart ut :P
ÅHHHH älskade lilla busmus ♥ 

Ikväll när jag badade Ronja så testade jag att ha henne sittandes på en halkmatta och det funkade ju alldels ypperligt :) Fick hon leka lite med slangen också, fick en rolig video på det :) Nästa gång när jag har mer ork och hon inte är så trött ska jag fylla upp med lite vatten, badleksaker och kanske tom lite skum
(Ronja duschar/badar alltid i vanligt vatten och vi använder inte schampo mm på henne. Gjorde det i början när vi varit på badhuset men sen insåg jag att det inte behövdes då heller)..
Ska bli kul att se vad hon tycker om det :)

Lördag 15 september

Totta kom hem efter 9 och då hade jag hunnit klä på Ronja, gett hon gröt, tvättat bort mitt smink och var redo att hoppa in i duschen. Totta tog Ronja och gick ner till Dudda en snabbis för att säga hejdå till Nang. Sen åkte vi iväg på apoteket i Lillänge. Jag köpte mer Inotyolsalva till Ronja och vitamintabletter till mig. sen for vi på barnens hus för att köpa större Tomme tippie nappflaskor och nappar till dom. De vi haft har bara rymt 260 ml så man kan aldrig göra så mycket välling som behövs vid nattning osv. Nu köpte vi 2 st som rymmer 340 ml :) Blev även så att Ronja fick en stor taggig röd boll och en liten taggig lila boll och en regnbågsfärgad sprialgrej som man ska ha i trappor.. Nä vi har inga trappor men Ronja tycker den var rolig att leka med i alla fall :P
 
Sen for vi på Maxi och handlade lite välling bla. Nu har vi bytt välling igen och ger henne numera Sempers fullkornsvälling från 8 månader. Lika gott verkar Ronja tycka :) Fullkorn ska ju mätta mer och sen har majs en förmåga att stoppa upp magen så blir bättre att ge denna hoppas vi. For hem och la Ronja som slocknat i bilen, tur nog somnade hon fort i sin säng :) Jag gick ut på gården då Helena var här ute med barnen. Satt och pratade med henne i en timme tror jag när Totta och nyvaken Ronja kom ut :) Så fick hon dra på sig överdragsbyxorna, vindjackan och stövlar och sen lekte hon med Maj i sandlådan. Maj vart så glad att Ronja kom och lekte med henne då hon hade längtat efter att få leka med Ronja. Vet inte om jag skrivit det, men Ronja har ju fått sitt första smeknamn, för ganska länge sen, och det är "Nonna" som Majsan brukade kalla henne för att hon inte kan säga R. Nu har hon dock lärt sig att säga J så nu kallar hon henne för "Jonna".. Jag föredrar Nonna :P
 
Efter ett tag blev Ronja grinig (jo hon var ju sjuk också, men mycket piggare idag än igår, mest bara snorig) och vi misstänkte att hon var hungrig så vi gick in, Helena och barnen gick hem. Ronja fick spagetti&köttfärssåsburk igen och åt bra i början. Sen blir hon less eller mätt? Vem vet.. Sen skulle vi ge henne de nya leksakerna och då upptäckte vi att den lila bollen var en "discoboll" som blinkade i rött och blått och man studsade den en gång i marken. Ronja tyckte såklart det var jätteroligt så vi tog fram tunneln och rullade in bollen där och hon följde efter och satt där inne och hade lite disco då :P
 
Sen skulle Ronja sova och än en gång var hon omöjlig att få att somna i sin säng så Totta gick ut och gick med henne, då somnade hon på en gång. Jag började med middagen som blev spagetti och köttfärssås, mums! Efter middagen gick jag ner till Helena. Tanken var att vi skulle fixa en facebooksida till henne för hennes tavlor mm, men så var Kristina där och hade massa roliga saker att berätta om, och sen kom Madde Graff över då hon och Kristina skulle ut. Sen kom ytterligare en tjej, Sara, som skulle skjusta in dom, men vi lyckades hålla kvar dom länge med vårt snack. Till sist skjutsade i alla fall Sara i Kristina, men Madde hon hade ändrat sig och stannade kvar med mig och Helena. Vi satt uppe till 4 inatt och pratade om allt möjligt. SÅ JÄVLA ROLIGT OCH TREVLGT!! :) Man behöver verkligen komma bort lite ibland och bara få vara och snacka med sina tjejkompisar! Nä, sjukt bra kväll, hoppas vi kan göra något liknande snart igen!
 

 

Fredag 14 september

Ronja vaknade tidigt igen :( Våra "rutiner" blir helt fel när hon vaknar för tidigt. Hon är ju trött men vägrar somna om så då måste man i alla fall lägga henne efter 1-2 timmar och då är klockan inte ens 9.. Vanligtvis sover hon första gången vid 11 och sen nästa mellan 14-15.30 beroende på hur länge hon sover första gången.. Totta åkte på jobbet i alla fall och jag kände mig sjuk. Ronja var jättesnorig så tog för givet att hon också var sjuk. Sen började världens segaste dag.. Tiden verkade stå still. Jag låg med henne i soffan och myste medan vi kollade på babblarna femtitusen gånger, sen slog jag på Teletubbies bara för att slippa babblarna ännu en gång..
 
Var ner på macken för att ta ut en hundring, när jag kom tillbaka var jag helt slut och genomsvettig. Tydligt tecken på att jag är sjuk/har feber. Även Ronja började kännas varm. Hon hade även denna dag något slags bajsrekord, stackars rumpen blev ju helt röd :( Efter tre kom en kille förbi som jag skulle köpa 6 st Lille Wille-böcker utav av, dagens höjdpunkt kan man säga :) Ronja blev så glad, så vi la oss i sängen och lästa allihopa både de gamla och nya. Sen skulle Ronja sova lite, men det var inte något hon ville så jag gav upp till sist... Hon hade ändå redan sovit två kortare gången under dagen.. Ronja fick gå nakenfis i 2 timmar för att lufta, under dessa två timmar kissade hon ner golvet 4 ggr, femte gången satt hon och åt middag i sin matstol :P Hon fick sitta lite i diskhon och leka med vattenkranen och diskborsten, det var uppskattat då hon var lite grinig.. Efter kvällsgröten fick hon ett bad och då vart hon glad ett tag till i alla fall :) Sen läste vi alla böckerna igen och sen fick hon välling. Lilla hjälten somnade på en gång, redan kl 19.. Under dagen gav jag henne alvedon en gång då hon hade lite feber..
 
Sen under kvällen när jag tänkte att jag äntligen fick ligga och vila i soffan och vara sjuk (jag kände att jag hade feber) då vaknade väl Ronja var 20onde minut och grinade för att hon var så täppt. Fick henne att somna om varje gång fram till kl 23. Då ville jag också lägga mig då jag nyss somnat på soffan. Men då kunde hon inte somna om och det var då jag skrev det där inlägget om att jag var tvungen att ge hon koksaltlösning och hur hon blev helt förtvivlad :( Hon somande ju om i alla fall och sen vaknade hon till vid 2-3 på natten och åt, och sen igen vid 5 men då åt hon bara liiiite så då var hon nog mest grinig för att hon var sjuk. Sen sov hon till 8.35 skönt nog! Kände att jag behövde den sovmorgonen!
 
 
Lilla livsnjutarn ♥

Torsdag 13 september

I torsdags hade vi tänkt att gå på kyrkis, men Ronja vaknade redan efter 6 och behövde ju då sova igen redan innan 9. Totta la henne då i vagnen och gick upp till Ica Maxi medan jag fgjorde mig klar hemma. Sen tog jag bilen och åkte till Maxi och så handlade vi lite nödvänigheter som våtservetter och blöjor, och så det vi skulle äta till middag den dagen. Vi gick även tipsrundan och var bara allmänt dryga, så när vi väl kom hem igen var klockan redan halv 11 och då kändes det meningslöst att gå på kyrkis som stänger halv tolv. Pysslade på lite hemma och försökte få Ronja att somna ett tag, men det var omöjligt så tillslut tog Totta henne i vagnen och gick ut. Då somnade hon på en gång typ. Han och Andersson satte sig på vår gård och drack kaffe då och efter 13 kom jag ut till dom då det började bli dags att gå till BVC för den sista föräldragruppen. Väl där fick Ronja passa på att utnyttja de långa korridorerna med gåvagnen och det gillade hon, gud vad hon "sprang" fram och tillbaka, det går riktigt fort för henne nu, och nu välter vagnen över sig/ramlar hon typ ingenting längre :)
 
Karin&Kerstin och Sandra&Hanna kom också och så började träffen då sista paret inte kom. Handlade om barnsäkerhet och vi fick se en film som inte gav sååå mycket tyckte jag. Sen pratade vi lite om det men var ju inga aha-upplevelser direkt, det mesta vet man ju redan är farligt. Sen satt vi kvar och pratade tills barnen började riva allt, då gick vi ut i väntrummet igen så fick de leka lite till där. Sen vid 15 gick vi hem igen. Började förbereda för middgen men sen tog Totta över då jag tänkte Ronja skulle få sova en gång till men det tyckte inte hon. Tillsist gav jag upp när klockan var över halv 5, kändes för tätt inpå nattningen då. Tottas mamma kom och sen kom även Dudda och Nang, vi skulle bjuda dom på middag då Nang skulle åka hem till Thailand på lördagen. Vi åt mjölkfri fläskfilegryta med klyftpotatis till, asgott! Och så hade jag köpt jättegod mjölkfri glass på Maxi. En smakde svartvinbär och den andra persika, verkligen ASGODA! Anledningen till att vi köpte mjölkfritt var för att Nang har lite svårt för mjölk då hon inte är van.
 
Efter middagen gick de dock då de hade saker att göra och Birgitta skulle sova innan nattjobbet. Stökade på med gröt, bad och bokläsning med Ronja och sen somnade hon. Minns inte vad jag gjorde resten av kvällen..

Onsdag 12 september

I onsdags klev vi upp tidigt och tog bussen in redan före 9. Efter 9 mötte vi upp Mickan och Philip och gick på Öppna förskolan. Barnen lekte på för fullt, och roligt nog var det mycket andra barn där också. Även en pojke som verkade ha något emot Ronja då han hela tiden var på henne och skulle drämma saker i hennes huvud eller ta saken hon lekte med. Ronja brydde sig dock inte tur nog :) Innan det blev sångstund fick vi göra en brandövning, sjukt jobbiga trappor att bära ner&upp Ronja för :P Bra att få göra sånt där dock så man vet OM det skulle hända något.. Efter sångstunden fick barnen lite mat men Ronja var för trött för att vilja äta så hon fick välling i vagnen och sen somnade hon. Jag tog bussen hem och då tog Totta över den sovandes Ronja och åkte in till stan för att uppvakta Peter som fyllde år.
 
Jag åt lite lunch och sen tog jag bilen och for på Lärcentrum. Pratade lite med en gubbe där om hur man ansöker till kurser, och vilka kurser jag skulle välja och när. Efter jag pratat klart med honom åtke jag till mitt "nya" jobb, mitt jobb har ju flyttat till nya lokaler som jag bara varit och kikat i långt innan vi väl flyttade dit. Mötte upp David utanför och sen fick han guida mig runt där. Var varken fint eller fult tycker jag, bara vitt och tråkigt, inga fönster då vi ligger nere under jorden.. Sen hade jag ett samtal med min chef om att komma tillbaka och jobba på halvtid och hur mitt schema skulle se ut. Han tyckte att så som jag planerat det lät bra, så så fick det bli :) Så hade vi lönesamtal också och glädjande nog tyckte chefen först och främst att jag låg över medel i arbetsinsats mm, de går efter en bedömningsmall, och jag låg rätt högt så enligt den skulle jag få över 550 kr i löneförhöjning, men det spelade inte så stor roll då jag även fyllt 24 nu och då är berättigad att minst få den lön som de över 24 ska ha som ingångslön. Jag har legat ganska så jävla lågt och dåligt till med lönen, men nu skipas lite rättvisa i alla fall. Med andra ord kommer jag få en löneförhöjning på över 1200 kr :D Helt plötsligt kommer mitt jobb inte att vara lika dåligt betalt, men fortfarande dåligt.. Men man kan väl inte tro något annat då mitt jobb inte kräver någon högre utbildning eller kompetens..
 
Efter samtalet så snackade jag lite med jobbarkompisarna och sen tog jag och åkte hem. Mötte Totta ute på gården och tog över en sovandes Ronja i barnvagnen :P Totta gick upp och träffade några som ville kika på vår lägenhet.. Har den inte ute för försäljning eller något, var bara en som ev var intresserad OM vi ska sälja. Satt ute ett bra tag innan lilla damen äntligen vaknade. Hann fixa ansökan till Eng B & Matte B, åt sen middag som bestod av rester. Sen kom Majkii förbi och vi gick ner mot busshållsplatsen för att invänta Lollo. Sen gick vi alla tre ner till Helena som skulle vara värd för ett tupperwareparty. Var lättsamt, kort och trevligt. Köpte dock inget då jag tycker det är alldeles för dyra saker. Säkert JÄTTEBRA men inte värt dom pengarna när man inte har dom :P Efter själva partyt var klart satt vi kvar några timmar och bara snackade, skittrevligt! Det var den dagen det..
 






När lär hon sig allt?

Alltså jag vet inte ens när och hur hon lär sig alla saker, helt plötsligt ser man bara att hon kan det. Nästa gång berättar man det för Totta, gången efter det säger man "ser du nu vad duktig hon är", nästa gång visar man en kompis och säger "nu ser du ju att hon gör så där som jag sa", och gången efter det försöker man få det på film. Och sen undrar man, när lärde hon sig det där? Jag tycker det är så trist att jag inte skriver ner första gången jag ser henne göra något, för efter bara 1 vecka har man ju glömt helt hur länge de kunnat sin nya färdighet och så blir min vanliga gissning att "hon har kunnat det 2-3 veckor nu".. I alla fall så förra fredagen 7 september (rätt säker på det i alla fall) såg vi att tand nummer 6 är på väg ut :)
 
Och för typ 1 vecka sen kanske så såg jag att Ronja numera kan stå, och sen böja på benen och ta emot sig med händerna när hon tappar balansen. Sen igår insåg jag och Totta att nu kan Ronja faktiskt stå själv, för först och främst kan hon stå helt själv och vingla men fånga upp sig i över 1 minut, och sen när hon lessnar så böjer hon sig ner och tar emot sig och kryper iväg, så hon "ramlar" inte längre ihop när hon stått klart :) Duktiga lilla tjej!
 
Vi var ju på BVC för 10-månaders koll i slutet på augusti och då kollade dom bla om hon kunde göra pincettgreppet, då hedde hon fortfarande in tummen i handen först, men sen vecklade hon ut den och fick typ till pincettgreppet. Nu i veckan såg jag att hon kan göra pincettgreppet på riktigt, och hon her inte längre in tummen i handen :)
 
Annars är det väl mest talet hon håller på att utveckla nu känns det som. Hon går fortfarande med gåvagnen och runt möbler (det går riktigt fort nu), men är ändå prata och peka och lära sig vart saker är som är det hon mest försöker med nu :) Vet inte om jag skrev det förut men ord hon säger är "oj" och det säger hon verkligen på samma sätt/situation som vi säger oj :P
"(h)eeeeeeej" (med tyst H) det betyder ju såklart hej, och det säger hon varje gång vi säger hej till henne, eller när någon kommer som hon bli glad för. När vi hade Hedda blev hon alldels uppspelt och pepskrek och sa "(h)eeeeeeeeeeeeej" när hon såg Hedda :)
"titt" (ganska viskandes) det betyder titta tror jag :)
"daada" är hennes ord för bada. När man frågar henne om hon vill bada skiner hon upp som en sol och säger något liknande, jättesvårt att skriva hur hon säger det..
"aaaat-shoo" säger hon när vi säger "atjo" eller nyser. Skitgulligt är det! :)
"neeej" jättesvårt att förklara hur hon säger detta, men ibland så säger hon det bara, vet dock inte om hon verkligen menar nej, men ibland så ruskar hon på huvudet samtidigt så då jkänns det ju som att det är det hon menar :P Ibland när hon är riktigt arg/less/trött kan det komma ett "neejneej" och då duger inte mycket :P Det där med att ruska på huvudet har hon gjort länge (kanske skrivit det förut?) men det är så kul för det gör hon oftast (typ uteslutande) när vi matar henne och hon inte vill ha mer, ja även vid nattning när hon inte vill ha flaskan. Så det känns som hon verkligen fattat vad det innebär att skaka på huvudet, undrar bara hur hon lärt sig det för vi gör ju inte så.. Nu när jag tänker efter började hon nog göra det i samband med att hon slutade med nappen, eller så gjorde hon det innan också, men kommer ihåg nu att hon bara tokruskade på huvudet om man visade henne nappen.. Undrar fortfarande vad som fick henne att inte vilja ha den längre.. Efter Isabelle dragit fram hennes napp förra helgen så har jag testat några kvällar att ge Ronja nappen (när jag varit för less för att hon vägrar lugna sig/somna/somna om) men då blir hon bara glad och tuggar på den, tar ut den, inspekterar den och så kastar hon bort den.. Tokunge!
Förut hade hon ett ord för hejdå också, det var typ hennes första ord förutom mamma och pappa, men nu var det ett tag sen jag hörde det, hon vinkar mest bara när man säger hejdå.

Nu har jag inte tid att skriva mer, har säkert glömt nåt ord.. Menmen, får väl skriva ner det sen!
 
 
 

Mmmmmmm

Så jävla god!! Rekommenderar verkligen :)

Lilla sjuklingen

Mitt älskade lilla hjärtegryn är sjuk.. Hatar att se henne må dåligt, ha ont, inte kunna andas ordentligt..

Hon har vaknat till flera ggr under kvällen då hon är täppt i näsan. Har dock somnat om när jag gett henne snuttisarna och strukit henne över pannan och lagt en filt över henne. Vanligtvis sover hon inte med filt/täcke men det verkar gå bra nu när hon är tussig.. I alla fall så vaknade hon ännu en gång men denna gång gick det inte att få henne att somna om, hon var alldeles för täppt :( Man ser hur trött hon är, att hon bara vill fortsätta sova, men att hon får lite panik av att inte kunna andas med näsan.. Och så vet jag att jag bara kan göra en sak, ge henne koksaltlösning i näsborrarna. Tog upp henne och gick på toan, bytte blöja och sen fick hon näsdropparna, men gick ju inte träffa då hon vred sig och gallskrek samtidigt som hon fäktade med armarna för att få bort mig. Fanns bara ett sätt kvar och det är att lägga henne ner och sen sätta sig över så man håller fast armarna, sen är det bara att droppa i näsan.. Men gissa vem som skrek värre än någonsin? :'( mitt stackars lilla hjärtegull, hon skrek verkligen i panik och spotta och fräste :( fick henne lugn rätt fort och så började hon nysa ut all skit i näsan.. Sen fick hon välling och efter det somnade hon om, hoppas det håller i sig!!

Tisdag 11 september

När vi vaknade imorse tog jag en dusch, sminkade mig och åt. Sen var det dags för mig att ge mig av mot Campus för att gå på studievägledningssamtal. Det tog typ 1 timme, men hon var jättetrevlig hon som jag fick prata med. Blev dock inte så mycket klokare på vad jag faktiskt ska plugga. Är ju inne lite på förskollärare/grundlärare F6-3 men fick idag veta att jag inte kan läsa en utav dom och läsa till nå extra för att få behörighet till den andra, utan de är så pass olika att man nästan måste läsa båda programmen (totalt 7,5 år) för att få examen i båda och behhörighet till båda. Det gjorde mig lite besviken, för jag vet inte vad jag helst vill bli. Tänkte det var asbra att kunna jobba som båda.. Måste ta en ordentlig funderare.. Hon gav mig rådet att pröva på lågstadiet genom att gå bredvid någon som jobbar där, och mamma gör ju det så jag kommer nog göra det framöver. Först och främst ska jag i alla fall ta tag med att plugga Engelska B och kanske även Matte B, utan dom kommer jag inte in överhuvudtaget på utbildningarna (matte b behövs bara till grundlärare inte förskollärare). Därför ska jag få tag på Lärcentrum imorgon då jag måste plugga dom ämnena där..
 
Efter vi var klar där åkte jag hem och möttes av en frusterad pappa som inte fick lilla gumman att sova. De gick ut på en promenad så jag la mig i soffan och vilade. Sen blev klockan 13 och det var dags att fara till Babysimmet. Idag kom det en pappa med en dotter också så nu är vi 5 barn i gruppen :) Vet ej vartifrån men FAN vad jag kände igen den pappan.. Önskar jag kunde komma på varför.. Känns som han skulle kunnat vara en vikarie när jag själv gick i skolan, men kan inte minnas inom vad i så fall.. Måste göra lite efterforskningar tror jag, jag hatar nämligen att känna igen någon men inte kunna placera den! Hur som helst, på lektionen idag fick barnen testa att dyka på riktigt och OJ så duktiga de var allihopa :) Inte nå grin på någon :) Efter 2-3 dyk så provade vi att dyka tillsammans med Ronja, Totta höll i henne och jag dök bara ner bredvid dom, skitkul att se hur hon ser ut när hon hamnar under vatten :) De fick även öva på att hålla sig fast i kanten och det klarade Ronja galant, hon försökte ju tom klättra upp hon :P Och som vanligt var hon som en speedad fisk hela lektionen, när jag höll henne mot slutet så fick hon syn på en grön taggboll på kanten av bassängen och fick då fnatt och började toksprattelsimma bort mot den, hon var så ivrig att hon svalda massa vatten och satte ordentligt i halsen, men inte blev hon ledsen för det. Hon hostade och sen skyndade hon sig och grep tag om bollen, lilla tokan!! :)
 
Efter det åkte vi hem och jag försökte lägga Ronja. Tog ett tag, men hon somnade i alla fall i sin säng ;) Sen somnade jag på soffan.. Så fort jag inte gör något vettigt så blir jag astrött vid 16-tiden.. Sov till efter 17, det gjorde även Ronja. Pappan passade på att spela datorspel han :P Sen åt vi middag, blev rester idag. Lekte med Ronja, som fick öva på att gå med gåstolen, även åka litegrann :P Sen fick hon yoghurt med jordgubbssylt (pappans påhitt) men det var ingen hit i alla fall, kanske är den för kall? Efter det ett litet bad och sen mys och läsning i sängen och sen välling och sova. Tog väl drygt 1 halvtimme, men rätt fort somnade hon :) Totta ville se på film, någon utomjordningfilm som Nomi Rapace är med i, men jag tyckte den verkade dålig så jag satt och höll på med datorn hela kvällen.. Vet inte riktigt vad jag gjort dock mer än att blogga? Jo just, jag förberedde för samtalet med min chef imorgon och så kollade jag på olika förskolor/koperativ.. Nu är klockan alldeles för mycket, jag måste sova om jag ska orka in till stan till 9 imorgon bitti. Jag och Ronja ska på Öppna förskolan med Mickan & Philip och kanske någon mer :)
 











 

Måndag 10 september

Vaknad som sagt vid 7, Morgan&Isabelle kom in när dom hörde Ronja, Ronja sken upp som en sol när hon såg dom :) Upp och åt frukost, Ronja åt lite sämre av gröten, men ändå mer än hon gjort senaste tiden. Så kom Totta hem, och Ronja sken upp som en sol än en gång :) Lekte lite, men sen åkte Carro med familj för att kika på bil och sen besöka sjukhuset och sen fara hem. Det vart en kort visit denna gång, men mycket bättre än ingen alls :) Hoppas på att få träfffa dom snart igen dock!
 
Vi gjorde inte så mycket, Ronja la sig och sov redan vid 10-tiden. Vid 13 åkte jag och David än en gång till Lärcentrum för att få prata med någon där, men vad möttes vi av när vi kom dit om inte att dom var på personalplanering.. Fastän de hade skrivit i torsdags att de skulle vara åter på måndagen.. Suck! Vi åkte på Maxi och trösthandlade lite till deras jubileumspriser, och gick deras tipsrunda. Vi var ju inte så jävla skarpa dock så vi missade frågorna och fick gå och leta. Sen missade vi även vart man skulle lämna lappen så det slutade med att vi åkte hem med lapparn, tror inte man vinner något då :P
 
Hemma tog jag tag i min jobbsituation och ringde äntligen till min chef. Bestämde möte på onsdag och då ska jag lägga fram ett förslag jag jobbat fram som innebär att jag kommer jobba ca 50% from 1 oktober och året ut till att börja med. Sen får vi se hur jag gör. Jag kommer bara jobba de dagar Totta är ledig, men aldrig tisdagar om mitt förslag går igenom hos chefen vill säga. Vi har ju babysim på tisdagar och förmodligen kommer det fortsätta så med fortsättningskursen fram till jul, och det vill jag inte missa :) Kommer bli 2 dagars jobb varannan vecka och 3 dagars jobb de andra veckorna, om som sagt mitt förslag går igenom! Hoppas på det dock.. Vi ska även ha lönesamtal när jag kommer dit på onsdag, blir intressant att höra hur mycket högre min lön blir. Nu har jag ju fyllt 24 så jag är ju i alla fall berättigad löneförhöjning till lägsta lönen för de över 24. Förra året tror jag deras lägsta lön var på 17 000 så det blir ju bättre för mig oavsett :)
 
Satt även och skrev ner frågor inför studievägledarsamtalet jag skulle ha på tisdagen, och frågor jag tänker ställa till någon på Lärcentrum så fort jag får tag på dom.. Totta gick ut med Ronja i vagnen medan jag höll på med detta. Sen började jag med maten och de kom tillbaka. Åt tacos. Totta matade Ronja med sötpotatismaten men hon åt inte.
 
Lekte en stund, sen fick Ronja smaka på yoghurt för första gången, hon var väl inte överförtjust direkt :P Kanske var den för kall eller för rinnig? Ska köpa tjockare youghurt nästa gång i alla fall.. Helena kom förbi en sväng. Ronja fick ett bad, sen läste vi böcker och sen fick hon sova. Tog ett tag att söva, men det känns som det alltid gör det nu för tiden.. Hon kan som inte komma till ro, och vill inte ligga på rygg längre och kan inte hitta en skön sovställning på magen verkar det som..
 
När hon väl somnat såg jag och Totta på en film som hette Dark shadows.. Jag tyckte den var lite seg och töntig faktiskt.. Gick och la oss vid 12 och jag fick sova hela natten. Vaknade till vid 2 av att Totta klev upp för att göra mat till Ronja, men somnade om lika fort, skönt att få sova! :) Sen sov Ronja ända till halv 8 imorse! :)
 


 

Söndag 9 september

I söndags vakande vi redan vid 7, men jag var så fruktansvärt trött så jag låg på soffan och slöade medan Ronja lekte på golvet ;) Efter ett tag fick hon gröt och även denna gång åt hon bra :) Men sen började hon verka trött så jag la henne redan vid 10, men den lilla damen ville inte sova då inte, tror jag försökte få henne att somna i 1,5 timmar.. Sen sov hon ett kort tag och jag passade på att duscha och äta. Hon vaknade och fick lunch, även denna gång köttfärssåsen som  hon åt :) Sen åkte vi på Maxi och handlade till middagen. Tänkte köpa mer av barnmaten hon gillade, men självklart var just DEN slut :( Köpte en från 5 månader som hette sötpotatis och nötkött, som också var utan bitar. Hon fick den sen till middag och åt faktiskt även av den :)
 
Efter vi handlat och så fick Ronja lägga sig igen och sova. Sen efter 14 kom Carro, Jörgen och barnen hit för att övernatta :D dom drog fram alla leksaker och efter ett tag vaknade även Ronja. Hon sken upp när hon såg att det var barn här, men sen satt hon bara på golvet och kikade medan de gick och hämtade alla möjliga leksaker till henne :) Efter ett tag hade hon dock piggnat till och var i full fart med att busa med dom :) Isabelle hittade Ronjas napplåda så hon gav Ronja en napp, och då stoppade hon den i munnen och kröp omkring, såg jättekonstigt ut att se henne med napp :) Hon fick även sin snuttis efter ett tag och då stoppade hon den i munnen och kröp iväg, såg ut som en katt som bär sin unge i nackskinnet :P
 
Jag började med maten, mjölkfri renskavsgryta och äppelpaj till efterrätt :) Vi åt och så kom Dudda upp med Arrak en stund. Efter maten gick vi ut allihopa och lekte i lekparkerna på vår gård. Jörgen byggde på i sandlådan, sen kom Ronjzillas och demolerade hela hans bygge haha ;)
 
Sen gick vi in, Ronja fick gröt och bad sen la jag henne, medan Carro la sina hjärtegull. Jörgen gick till Mikko och hälsade på han. Jag och Carro satt och snackade skit resten av kvällen ;) Ronja vakande till vid 10 men nöjde sig med att få snuttisen, sen när vi gick och la oss vid 1 vaknade hon och fick mat, sen sov hon till 7, nöjd mamma! :)
 


VI SAKNAR DOM REDAN <3


Lördag 8 september

Jag och Ronja vaknade vid halv 8, blev grötfrukost för Ronja och sen ett bad tror jag. Gjorde oss i ordning och vid 11 la jag henne i vagnen, gav hon välling som hon slockande av, och åkte sen in till stan med bussen. Gick ner på Sydilla och köpte lite tyg, sen på Kärnan spel och köpte en Harryboy åt Totta, sen gick vi bort till Åhlens restaurang och träffade mamma & Kerstin. Kerstin bjöd på fika, så fikade ett litet tag med dom. Fick mönsterpapper av mamma :)
 
Sen gick vi ner till Mickan och Philip och lekte hos dom ett tag :) Sen fick barnen lite lunch och kors i taket så åt faktiskt Ronja maten. Jag hade köpt en spagetti&köttfärssås från Nestle som var från 6 månader och inte innehöll några bitar, och då gick det bra att äta tydligen :) Sen la vi barnen i vagnarna och gick upp på Åhlens och åt sen lunch, asgod kycklingfile med stekt potatis och sweetchilisås. Efter det somnade Ronja i vagnen. Vi gick och kikade lite mer på stan men sen gick Mickan hem och jag och Ronja tog bussen hem.
 
Ronja sov ju som sagt, som en stock och jag tyckte hon behövde det då hon sov så kort stund på förmiddagen (typ 20 minuter). Så jag var så nöjd över att hon sov, men då på bussen borta vid kyrkparken så kliver en mamma på med en stor fet tvillingvagn med två pojkar i. Den ena killen är så stor att han går längst bak och sätter sig, mamman plockar ur den mindre (måste varit 2 år i alla fall) och tar med honom och sätter sig längst bak. Då säger busschauffören åt henne att hon måste ha ett barn i vagnen, annars får man betala. Mamman låtsas inte höra. Sen när han stannar vid sjukhuset för att släppa av någon säger han till henne igen, då blir hon förbannad. Hon kan inte fatta att det är reglerna att man ska ha barnen i vagnen för att få åka gratis, så antingen her hon tillbaka barnen eller betalar. Nä men då ställer hon till världens scen och släpar med den mindre pojken och tvingar honom sitta i vagnen, samtidigt som hon svär och kallar busschauffören för dum, elak, sur och dummaste regeln hon hört talas om. Självklart får hennes inställning lillpojken att storgrina och hennes små försök att trösta pojken låter "nu är det så här Carl, den dumma busschauffren säger att du måste sitta här, tyvärr, mamma tycker det var den dummaste regeln hon någonsin hört men han är så sur så nu måste du sitta här". Bra inställning tycker jag, snacka om att ge barnen tron att det är okej att bryta mot regler bara för att man själv tycker dom är dumma, och det värsta, att det är helt okej att prata skit om en människa på det där sättet, och kalla honom dum, elak mm. FY FAN vad jag blev upprörd på henne.. Hade sån jävla god lust att bara fräsa åt henne att hon kanske ska tänka på vad fan hon lär sina barn med den där attityden. Självklart började ju ungen som blev tvingad att sitta i vagnen att gallskrika, ca 50 cm från en sovandes Ronja. Gissa vem som vaknar och vart skiträdd av gallskriket?! Jag stod upp vid vagnen och försökte lugna Ronja och få henne att somna om, men hon låg ju bara och lyssnade på gallskriket, tack och lov började inte hon grina! Mamman fortsatte HELA vägen till Lugnvik att dumförklara regeln och busschauffören och brydde sig inte om att trösta sitt barn.. Mitt i resan gick hon fram och betalade en biljett också, trodde det var för att få sätta sig längst bak med båda barnen, nä men då efter hon köpt biljetten tvingade hon sin äldre son att komma fram till dom medan bussen körde i rondellen.. Hon samlade verkligen på minuspoäng i att vara en bra mamma under denna resa.. Antingen var hon så jävla arg att hon tänkte ha barnen i vagnen och även betala bara för att visa att regeln är idiotisk, eller så fattade hon inte att man inte behöver betala om man har barnen i vagnen.. Bara för några veckor sen var det en insändare i ÖP där någon chef på stadsbussarna förklarade varför förälder med barnvagn får åka gratis, och kraven för att få göra det är väldigt enkla. Fel att bara följa dom, annars kan man betala för sig tycker jag..
 
Jag klev som vanligt av vid gamla Semsåskolan och nästan på en gång somnade Ronja om.. Hon sov dock inte så länge då jag lät vagnen stå still medan jag gick upp och hämtade Hedda och då vaknade hon såklart :P I alla fall så gick jag bort med Hedda till Birgitta & Lennart. Sen när jag och Ronja kom hem igen blev det dammsugning för att få bort alla hundhår. Sen åt vi middag, Ronja fick samma mat igen, och gissa min lycka när hon än en gång åt det :) Blev så glad och stolt över henne!! Sen lekte vi ett tag, sen blev det gröt och även det åt hon av. Sen ett bad, och sen myste vi i sängen och läste alla Wille-böckerna. Sen välling och sen somnade hon.
 
Jag kollade lite på HIMYM, sen skulle jag ge mig på att sy ett bar byxor till Morgan men det gick så jävla dåligt då jag inte hade mönster, prövade göra en förlängd mössa men den blev asful, så tillslut gav jag upp allt och gick och la mig.. Och inga bilder hade jag att bjuda på heller..

Glädjevåg

Helena var hit en sväng ikväll och nämnde att hon tyckte jag hade blivit smal, vilket jag fnös åt då sist jag kollade hade gått upp typ 1-2 kg.. Men bara för att hon sa så och för att det var ett tag sen jag vägde mig så vägde jag mig ikväll. Gissa om jag blev lite förvånad när vågen visade 66,6 kg.. Tyvärr insåg jag ju att den hade fått spel och vägde om mig igen och då visade den samma gamla siffror ;) Dumma glädjevåg!!

Min mysiga unge!

Men dåligt mysig stund jag just hade med Ronja.. Vi hade gjort alla kvällsrutiner, och hon hade redan druckit en flaska välling men ville ha mer så det fick hon. Efter drygt halva den kunde hon fortfarande inte komma till ro utan ställde sig upp med jättetrötta ögon så hon bankade sig själv i spjälorna hela tiden och blev mer och mer ledsen. Lyfte upp henne för att trösta, och då drog hon med snuttisen. Så la jag henne som en bebis i armarna och gick runt och vaggade henne och då blev hon lugn och somnade till sist.. Lilla söta hjärtat ♥
 
Och för er som inte fattar vad som var så speciellt med det, så vill Ronja aldrig mysa hos mig/Totta, utan hon kan bara somna i sin säng eller vagn eller bilbarnstol, aldrig i våra famnar eller om vi lägger henne i sängen hos oss.. Så för mig var detta supermysigt.. Hoppas hon blir lite mer gosig när hon blir äldre :)
 
Hennes senaste favoritsovställning ♥
 
 

Fredag 7 september

Jag fick sovmorgon till 9-halv 10, det var skönt. Spec eftersom lilla R vaknade klockan 4 och hade svårt att somna om. Lite innan 5 sov hon och då sov hon till 8.. Nåja, åt lite sen försökte vi få Ronja att somna 1 en timme. Halv 12 somnade hon. Blev en dusch för mig och sen gjorde jag mig mest bara i ordning för att gå till hälsocentralen.

Hade tid kl 1 och läkaren var nog i tid. Han var ASBRA! Shit, han hade verkligen läst min journal och gjorde några pricksäkra konstateranden som ingen annan sagt förut.. Tyvärr hade jag ju inte ont i handleden längre så som vanligt gav inte just den undersökningen så mycket, men han klämde och kände och förklarade så jag fattade och det är nog inte karpraltunnelsyndrom ändå.. Han fick även kolla mina öron då jag ofta vaknar och har svinont i dom, men de såg jättebra ut så det är väl bara för att jag ligger "för hårt" på dom om natten.. Kändes som vanligt som 150 kr bortkastade pengar, men jag gillade verkligen honom så det känns inte så hemskt. Önskar jag hade haft honom som läkare när jag mådde som sämst, den här gick ju i alla fall att prata med! Han skrev hur som helst ut några mediciner jag ska äta nästa gång jag får ont och så avslutade han med att än en gång poängtera att han verkligen tyckte jag skulle hitta ett nytt jobb, och det baserade han helt på det han läst i mina journaler :/

Efter det gick jag hem, tog ut Hedda, och snackade lite med Totta. Sen klädde vi oss och gick ut, han skulle åka och jobba och jag och Ronja skulle ta bussen in till stan. I stan mötte vi upp Mickan, Philip och Mikaela, vi gick på några affärer och sen fikade vi på Törners. Efter det åkte Mikaela hem och jag och Mickan gick en sväng till. Försökte få Ronja att somna men hon vägrade inte förrän efter kvart i fem somnade hon. Sen handlade jag lite innan jag tog bussen hem. Ronja fortsatte sova så jag tog ut Hedda, då först vaknade hon typ kl 18 :/ Tänkte det blir en sen och jobbig läggning ikväll men efter 7 fick hon gröt och frukt, sen ett bad och så läste vi alla Wille-böcker och sen gjorde jag välling. Hon åt allt men kom inte till ro, ställde sig upp och ropade efter "pappa pappa pappa" men han var ju på jobbet han. Tillslut fick jag henne att lugna sig och äta lite ersättning och sen somnade hon medan jag strök henne i pannan :)

Resten av kvällen kollade jag på HIMYM och klippte ut ett mönster samt var ut med Hedda.

Lugn tjej

Det finns två saker som får Ronja att sitta still och tyst som ett litet ljus. Det ena är att läsa böcker, och det andra är att få titta på Babblarna-låten. Jag sätter alltid henne i mitt knä och slår på Babblarna när jag ska klippa hennes naglar, då sitter hon helt still och tittar och låter mig klippa i lugn och ro, skönt att man har något som funkar varje gång :)

Senaste utvecklingen

Man glömmer verkligen bort att skriva ner alla framsteg Ronja gör. Sen tycker jag att man glömmer bort så fort när hon lärde sig vad. Och helt plötsligt kommer man bara på att "ja men nu gör hon ju det där också, det kunde hon ju inte förut.. vart och när har hon lärt sig det?".. Tex så går hon runt möbler sen några veckor tillbaka, hon kan ju självklart även ställa sig upp mot i princip vad som helst, det har hon kunnat sen hon ställde sig i sin säng för första gången.. Men jag tror inte jag skrivit det? Sen har hon lärt sig säga "eeeejjj" vilket betyder hej, och så fort vi säger "hejdå" eller "vinka" så vinkar hon. Det roliga är att hon verkligen förstått vad en vinkning betyder, för ibland när tex Totta går ut ur rummet hon är i utan att säga något så tittar hon efter honom och börjar vinka :) Hon har inte helt lärt sig att peka mot saker än, men när vi frågar henne vart lampan är så tittar hon mot den och ler :)  Idag när jag frågade henne om hon ville bada sken hon upp som en sol (hon var sur för att jag matade henne med gröt) och svarade med "baba baba" så kanske är det hennes ord för bada? :P Bada är i alla fall fortfarande bland det bästa hon vet, ärligt talat tror jag aldrig att hon har grinit i samband med bad. Det var en gång på babysimmet som hon gnällde till men jag tror det var för att jag klämde ihop hennes fötter när jag skulle testa något grepp..
 
Idag förvånade/skrämde hon mig med att visa att hon har fattat hur man kan "resa" sig i matstolen. Hon nådde inte till tallriken jag hade gröt i, och inte heller till sin lilla pipmugg, så hon bestämde sig för att ta stöd med fötterna och halvt resa sig upp så hon skulle kunna sträcka sig längre över bordet.. Denna nya sak hon lärt sig är jag inte så förtjust i dock. Vill verkligen inte att hon ska börja ställa sig upp i stolen och ramla rakt ner i golvet :( Vi har ju en gammal stol som det inte finns något "bälte" i, men Totta föreslog spännband för ett tag sen, och jag är villig att testa det, känns som vad som helst är bättre än att hon ska ramla i golvet!
 
För några dagar sen visade hon att hon fattar hur man kryper över saker och tar emot sig på andra sidan. Pappas ben är väldigt roliga att krypa över, men som sagt, nu fattar hon att hon måste ta emot sig när hon är på väg över :) Såg även att hon la sig platt på golvet en dag för att kika in under soffan vart hennes boll tog vägen.. Hon kan stå längre och längre stunder helt utan stöd, och igår så släppte hon taget själv och stod utan stöd utan att vi påverkade det :) Hon gjorde väl en sån där klassisk bebissak att hon "glömde bort" att hon måste hålla i sig :P Sen har hon även börjat gå och bara hålla i oss i ena handen ibland :) Håller man i henne i två händer joggar hon nästan fram ;) Likaså med gåvagnen, där går det undan..  
 
Sen vet jag inte om jag skrivit att hon kan pussas? Men det kan hon i alla fall, det "trista" är att hon även fattat hur gärna hennes mamma vill pussas, och hur kul det är att göra mamman besviken. Så hon lutar sig fram och låtsas som att hon ska pussas, men just när man kommer i närheten så vrider hon bort huvudet och asgarvar. Är hon inte på varken puss eller bushumör så tar hon båda händerna och "bitchklappar" mig på kinderna så jag ska fatta vinken och sluta försöka :P När vi var på öppna förskolan häromdagen så var det en kille där som också var 10 månader (men född i oktober) och han var helt pussgalen. Han kröp efter både Ronja och Philip och ville pussas, Philip blev också på goshumör och pussades tillbaka och fick sen lust att krama om Ronja, Ronja däremot var inte så sugen på varken kramar eller pussar så hon ställde sig upp och tittade på djuren på väggen istället :P
 
Sen för tre veckor sen började Ronja med en himla rolig men högljudd grej som är svår att förklara genom att skriva, men hon tar sin ena hand och slår den mot sin öppna mun samtidigt som hon säger AAAAAAAAA, det låter ungefär som när man var liten och lekte indian/tarzan, fattar ni då? Sjukt roligt att se, men inte så kul när hon gör det under stunder då det ska vara tyst som tex på biblioteket eller uppropet på babysimmet :P
 
Nu vaknade Ronja pga Hedda var tvungen att tokskälla på grannen så nu kan jag inte skriva mer..

Torsdag 6 september

Igår vaknade ju Ronja kl 5 för mat, första gången på hela natten. Det gjorde mig glad! Tur nog somnade hon även om efter vällingen och sov till kl 8 lagomt tills pappan kom hem, det är som att hon känner på sig när han ska komma :P Jag hade planerat en liten date med David på förmiddagen så det blev dusch, smink och mat. Sen en promenad med Hedda och sen åkte jag och David iväg till Lärcentrum för att snacka lite utbildningar. När vi väl kommit dit så har de satt upp en liten lapp där det står att dom just idag (6 september) inte har någon på plats, åter på måndag. SUCK! Vi åkte till Maxi och köpte varsin mjölk och sen åkte vi hem igen.
 
Eftersom vi plötsligt hade hela dagen kvar och inget speciellt planerat tyckte jag att vi äntligen kunde göra lite fot och handavtryck på Ronja, var ju bara 5 månader sen sist konstaterade jag.. Vi gjorde fotavtryck i grönt, blått, vitt och svart, handavtryck hann vi bara göra i grönt och vitt, sen var Ronja så less på oss så då fick det bli ett bad :) Sen skulle jag mata henne litegrann men det ville hon inte.. Totta somnade på soffan så jag la Ronja för att sova också. Sen gick jag ut med Hedda och sen började jag med middagen. Gjorde köttfärsfrestelse och en typ likadan gryta till Ronja. Ronja gillade det såklart inte.. Vi åt middag ihop i alla fall, och ett tag efter middagen fick Ronja gröt och sen läste vi Wille-böcker och sen fick hon gå och lägga sig.
 
Jag började sy på ett par vantar. Blev ju även klar med dom, men sydde fel två gånger först :P Hände inte så mycket mer intressant..
 





En till på väg

Igår (torsdag) såg vi att ytterligare en tand är på väg ut, den bredvid framtanden på vänster sida, det går undan nu och det bästa är att hon inte verkar störas av att tänderna kommer.. Inge gnällig, igen feber, inge snorig eller lös i magen.. Hoppas det håller i sig! :)

Snabb update

Glömde visst bort att skriva igår, somnade även på soffan och vaknade halv 1 av att Totta skulle gå och lägga sig så då blev det inget skrivet. Nu ska jag snart gå iväg till hälsocentralen och träffa en läkare angående mina handleder, som vanligt får jag en tid först när jag inte har så ont längre, men jag hoppas kunna få läkaren att förstå hur det gör ont, och att han inte rekommenderar 10 dagars irprenkur och komma tillbaka om det blir värre.. Jag har ju väntat i drygt 3,5 år bara... Håll tummarna att jag får träffa en vettig läkare för en gångs skull, och att det inte är kronisk arbetsskada..

Framsteg

Wohooo!! Gissa vem som sovit mellan 20.00-05.00 utan att äta, byta blöja eller ens vakna? Sjukt skönt! Hoppas det var för att hon åt gröt innan, dags att få henne att äta mer ordentligt så vi slipper nattmålen i fortsättningen.. Hoppas bara hon tänker somna om nu, för att kliva upp klockan 5 är inte helt okej tycker jag ;p

Onsdag 5 september

Inatt så sov ju Totta själv ute i vardagsrummet, och jag sov inne i sovrummet med Ronja. Hon vaknade först vid typ 2-3 och åt, sen sov hon till 5-halv 6 och fick då välling igen, och tro på fan att hon somnade om efter det! Och sov till kvart över 8 :) GLAD mamma! Hon vaknade inte ens av Tottas larm och av att han klev upp och gjorde sig i ordning och sen stack iväg. Trist bara att jag verkar ha rätt i att det är han som stör hennes sömn. Vet inte varför hon vaknar vid sex, men varje gång får hon ny blöja och mat, och hon verkar lika trött varje gång, men de dagar han sover i sovrummet är det som att hon blir för uppspelt och inte kan somna om.. Kanske är för att hon är en pappagris och så gärna vill vara vaken med honom. När hon ser att det bara är jag hemma tänker hon väl att hon kan sova lite till så kanske pappan kommer hem tills hon vaknar nästa gång :P Idag jobbar han ju igen så ska bli kul att se när hon tänker vakna imorgon..
 
Nåja, efter vi lekt lite och jag hunnit med dusch och frukost började jag göra i odrning allt för att åka in på stan då jag inte orkade med att bara sitta hemma hela dagen, men när jag stod och diskade nappflaskorna knackade farmor (ronjas alltså) på dörren och ville hälsa på. Hon hade köpt en likadan jacka som vi, och en matchande fleecejacka som hon ville testa på Ronja. Hon kunde ha den men hon skulle ändå ta med den och kolla om den fanns i större storlek, då kan Ronja ha den lite längre.. Jackan fick hon ju lämna tillbaka såklart då vi redan köpt den :P Var ändå bra hon kom för då kunde jag gå ut med Hedda själv utan att behöva släpa med Ronja. Sen for farmor och vi gick till bussen. Ronja fick välling och somnade sen på en gång. Inne i stan gick jag ner till Mickan för att lämna presenten till Philip som fyllde 1 år för ett tag sen.. Sen gick vi upp på öppna förskolan och lekte ett tag. Var bara Ronja och Philip där, men det gjorde inget, de hade så kul så :) Sen fick de lite mellis och sen la vi dem i vagnarna och gick ut på stan för att träffa Lollo som var på väg in och ville ha sällskap :) Ronja ville dock inte somna. Efter ett tag satte vi oss och fikade på Krikelin, blev pizzabuffé för min del och Ronja fick majs ;) Sen fick hon en flaska ersättning och då tvärsomnade hon efter halva :) Gick lite till på stan men sen skiljdes vi åt och åkte hem..
 
Väl hemma hade jag fått ett paket att hämta ut så jag tog med mig Hedda och gick ner på macken. Sen tillbaka hem. Ronja fick leka lite medan jag stökade på, sen fick hon en halv portion gröt som hon faktiskt åt idag :) Efter det fick hon lite frukt och sen ett kex med messmör på medan jag diskade undan dagens disk. Sen behövdes det verkligen ett bad och efter badet ringde vi pappan på facetime. Sen läste vi favortiböckerna och sen fick hon välling x 2 då hon var hungrig tjej ikväll och sen slockande hon så gott :)
 

Tisdag 4 september

Idag blev Ronja 10 månader gammal. Tiden bara rusar iväg.. Vi startade i alla fall dagen vid 6 men efter jag gett henne mat och försökt få henne att somna om utan resultat satte jag henne i vardagsrummet med Totta och la mig inne i sovrummet, var helt död. Fick slumra till halv 9 då Totta skulle åka till tandläkaren, idag var det rätt dag :P Fick Ronja att somna om och var ut en snabbis och rastade Hedda. Sen åt jag mat och kikade på HIMYM. Tyvär kom Totta hem rätt fort och Hedda skällde som en idiot så Ronja vaknade och hade inte hunnit sova så länge. Vi stökade på lite hemma men sen vid elva klädde vi oss och åkte iväg till bibblo så jag kunde lämna igen några tidningar.
 
Efter det åkte vi till Maxi och lämnade bilen där, matade Ronja med välling och sen fick hon somna i vagnen medan vi gick upp till Solliden. Där mötte vi Sandra, Dennis & Hanna och gick ner på rehabiliteringen och fikade lite i väntan på babysimmet. Ronja vaknade och var en solstråle. När vi kom in till badet så var Birgitta där (Ronjas farmor) som ville kika på när Ronja badade, passade bra för då fick vi en fotograf :) Ronja var som vanligt en sprattlande fisk på sitt bästa humör. Hon fick återigen massa kallsupar men hon hostar bara och plaskar vidare, inte ett dugg rädd av sig :) Idag fick vi öva på två grepp, bröstkorgsgreppet och karusellgreppet. Så fick vi hälla vatten över dom som dykförberedande, nästa gång ska de få testa att dyka på riktigt, det blir kul! Vi sjöng lite sånger och så fick de leka med fiskar och madrasser. När vi var klar blev det dusch och sen fick Ronja inviga sin nya badrock som jag sytt åt henne, hon verkade trivas i den :)
 
Efter badet la vi Ronja i vagnen igen och promenerade tillbaka till Maxi för att handla, hon somnade dock aldrig, så efter vi handlat klart tog Totta henne och gick hem så fick jag ta bilen hem. Det var jag glad för, då en storm och spöregn bröt ut. Lagomt tills de kom hem började det blixtra och mullra utanför så det var verkligen oväder i luften! Jag gjorde tjockpannkaka med bacon till mig och Totta, och några tunnpannkakor till Ronja så åt vi middag. Ronja lekte mest med sin mat, men hon försöker ju i alla fall äta lite, det är huvudsaken. Blev ett bad till för henne efter det, och sen gick vi ut en sväng då det sken upp ute. Ronja fick plaska lite i vattenpölarna med vår hjälp, men hon blev kall rätt fort så vi gick in och mös ner oss under täcket och läste i Wille-böckerna. Dom böckerna är så lättlästa (på rim) och gulliga. Så handlar de om en bebis utveckling så varje gång vi fått (köpt via Gobokens bokklubb) en ny bok så har boken handlat om det stadie Ronja befinner sig i just då i utvecklingen. Favoritboken är den med flikar då hon älskar att dra ut flikarna, sen den senaste boken vi köpte som var en godnattbok verkar hon också gilla, varje gång vi kommer till sidan där Wille säger godnatt till stjärnorna så tar hon på den stora stjärnan och sen lutar hon sig fram och pussar den. VARENDA gång, förutom ikväll då vi hämtade filmkameran för att filma henne, då valde hon såklart att inte göra det lilla busmusen :P
 
Efter det blev det välling och efter ett tag somnade hon. Jag hamnade framför datorn och bloggade lite samtidigt som jag körde några maskiner tvätt, sen surfade jag lite och slutligen såg jag på senaste avsnittet av Pretty little liars som jag glömt kika på. Var ruskigt spännande idag, och slutade lite oväntat och dåligt, men det värsta är att jag nu får vänta till slutet av oktober på nästa avsnitt.. Jag hatar när dom gör så!! Nu har jag bloggat även om denna dag och varit ut med Hedda en sista gång för natten så nu ska jag nog också göra kväll så man orkar med morgondagen då Totta jobbar = ingen sovmorgon för mig :P
 

Måndag 3 september

Jag var vaken med Ronja ett tag, sen somnade hon om efter 7. Då passade jag på att duscha och sen sminka mig och äta. Totta drog till tandläkaren men kom tillbaka rätt fort då han hade tagit fel dag :P Ronja vaknade bara efter ett tag så vid halv 11 bestämde vi oss för att försöka få henne att sova i vagnen, gick en promenad i regnet men till sist somnade hon, då gick vi till Dudda och Nang som bjöd på thaimat till lunch. ASGOD Pad thai och en annan rätt, fatta hur gott det är.. Skulle kunna äta det varje dag tror jag ;)
 
Sen gick vi hem och jag fortsatte sy på badrocken, Helena kom förbi och lämnade Hedda som vi nu är hundvakt till hela veckan då de är på semester... Sen packade vi in oss i bilen och for till Lit för att kika på ytterligare ett hus. Det här huset var dock intressant.. Men man undrar ju om man verkligen vill bo i Lit.. Helst av allt vill jag bo kvar i Lugnvik fast i hus, annars i Ås, eller köpa mamma & pappas hus i Ope och rusta upp det. Men dom pengarna finns inte, så man må ju söka sig ut mot ställen som Lit.. Finns ju ännu billigare ställen med, men jag skulle vägra att tex bo i Svenstavik, Gällö eller Stugun.. Markus kom och mötte upp oss efter visningen då han skulle köpa några fälgar av Totta så blev lite snack med honom. Sen tog vi en promenad runt området då vår lilla Törnrosa inte verkade ha några planer på att vakna..
 
For sen hem och då kom Tottas pappa förbi och hälsade på :) Sen åt vi thaimat igen, vi fick med oss resterna från Nang, och inte så lite heller, jag har fortfarande kvar :D Efter det tog Totta och Ronja ett bad och jag gick ut med Hedda. Då mötte jag David och Hagge som också var ute och gick så jag stannade och surrade med dom i typ 1 timme.. När jag kom hem igen sov Ronja och jag satte mig och sydde äntligen klart badrocken.. Ritade av något mer mönster och så men sen tog tröttheten över och jag la mig i vardagsrummet på madrassen bredvid Totta och somnade så gott. Tyvärr funkade inte vårt expriment så bra, och på ett sätt sprack min teori om att Ronja bara vaknar kl 6 när Totta sover hemma.. Men vi fortsätter testa, inatt ska Totta sova själv ute i vardagsrummet och jag inne hos Ronja, så får vi se hur hon sover då. Det är nämligen så att jag lagt märke till att så fort Totta jobbar borta så sover Ronja till halv åtta - åtta om morgonen, men så fort han sover hemma så vaknar hon före 6.. Det är inte okej tycker jag för det blir så svårt att få in schysta rutiner för dagen då.. Så nu ska vi testa oss fram och se vad det beror på att hon vaknar så olika, och blir det inte bättre med hennes sömn får hon nog flytta in i ett eget rum då hon är så sjukt lättväckt.. 
 


Mer bissar

Jag har glömt att beerätta att vi i fredags upptäckte att tand nummer fem håller på att växa ut. Uppe bredvid den högra framtanden kikar nu nästa risgryn ut :)

Söndag 2 september

Jag började skriva på detta inlägg igår natt men jag vart så sjukt trött så jag kunde inte skriva klart det :P
 
I söndags så kom Totta hem från jobbet vid halv 10 då tog jag mina sygrejer och gick ut och väntade in Majkii. Så for vi till Dvärsätt och fortsatte sy. Lite efter 11 åkte vi iväg några och gick på en loppis som var i närheten..

Fortsatte sy på badrocken och det fick bra tills jag började med kantbandningen. Vet inte vad som hände men tvillingnålen gick av, och då blev kantbandningen förstörd kan man säga. Det var huvan som jävlade till allt, men nu vet jag till nästa gång (jag inte tänker sy en sån här) hur jag ska göra för att slippa trassel vid kantbandningen.. Vi åkte iväg en sväng på en loppis som också var i Dvärsätt, fyndade en pop-dress för 10 kr och ett knoppussel för 20 kr. Dagen gick så himla fort, så helt plötsligt var klockan 15 och det var dags att packa ihop och åak hem.
 
Hann bara hem och in med grejerna så stack jag ner till Helena. På vägen mötte jag David så snackade med honom ett bra tag, sen fort förbi en tjej och köpte några saker till Ronja av henne, sen till Helena och skriva ut några bilder och snacka lite. Sen skulle jag skynda hem så vi kunde börja med middagen men då stötte jag på min gamla handledare Margareta från Träningsskolan så då stannade jag och snackade med henne ett bra tag..
 
Sen kom jag hem och vi gjorde klyftpotatis med sötpotatis och morötter, Totta stack ner till Dudda och grillade kotletter och sen åt vi. Sen fick Ronja ett bad och sen blev det sängen för henne. Jag och Totta började kika på Snow white and the huntsman men jag somnade efter halva och vaknade vid 6 på morgonen av att Ronja var vaken :P Trött tjej..

Surrkusen

Vi har fått en riktig liten surrkuse hemma nu, och härmapa med för den delen. Igår och idag har hon övat på att säga "oj", "atjo" och "titta".. Hon är så söt när hon härmar våra ljud och försöker själv :)

Nu är vi på väg och ska parkera på maxi och sen gå upp till Solliden för att gå på babysim. Blir promenad så Ronja får sussa lite i vagnen både före och efter :)

Likisar

Hon är som sin mor, ligga på mage is the shit ;)

Något jag tyckte var jobbigt under andra halvan av graviditeten var att jag inte längre kunde ligga på mage.. Jag var ju van vid att somna så varje kväll så att ligga på sida var inte lika skönt, magen/Ronja la sig ju som mot madrassen så hela jag lutade ju snett när jag låg på sidan (sjukt svårt att förklara i ord) så jag fick ont i rygg, axlar mm.. Tills jag fick min älskade gravidkudde av Totta! :) Då hade jag den som stöd framför mig, man kan säga att jag skedade med min kudde, jag var stora skeden och kudden den lilla, och guuud vad skönt det blev att sova igen!! Ibland så skönt att jag kunde vakna och hade dreglat som en gris ;)

Sen kan jag ju säga att den där kudden inte bara blev min bästa vän genom graviditeten utan vi knöt en livslång relation till varandra och kommer aldrig lämna varandra! Ett tag efter Ronja föddes testade jag såklart att sova på mage, och så var jag fast igen, men denna gång är det ännu bättre för nu har jag min älskade kudde som stöd mellan benen och hakan så man inte har ont någonstans i ryggen när man vaknar :) Det tråkiga är att jag i sömnen vänder mig och hamnar på sida, och så vaknar jag ol nätterna av att jag legat för hårt på kudden så hela örat är ömt :( Förstår inte vad det är för fel.... Jaja massa dravel när jag egentligen bara skulle visa att Ronja föredrar att ligga på mage precis som sin mamma ;)


Och just det, inatt campar jag och Totta i vardagsrummet.. Vi utför test på vår lillas sömn :)

Lördag 1 september

I lördags så var jag uppe tidigt. Innan halv 9 hade jag och Totta packat in alla mina sygrejer i bilen och så Ronja och alla hennes grejer så då åkte jag ut till Ope där jag skulle lämna Ronja. Bästa momma, moffa och moster Lollo skulle ta hand om vår lilla skatt medan Totta jobbade och jag var på Sy-lan i Dvärsätt :) Stannade en stund och berättade om allt som hör Ronja till men sen for jag och lilla hjärtat brydde sig inte alls :P
 
Åkte tillbaka till Lugnvik och hämtade upp Majkii och hennes grejer och sen for vi mot Dvärsätt och Hägragården. Där blev det lite fika och presentation av oss all, vi var väl typ 12 som mest. Efter det började vi sy. Hade lite svårt att bestämma först vad jag skulle börja med, men beslutade mig för att sy Ronjas badrock. Och det var ju ett bra beslut för nästan på en gång fick jag ett väldigt smart tips av Majkii angående förlängning av modellen. Jag hade tänkt lite galet och hade jag bara gjort hade badrocken blivit väldigt vid nertill :P Så fortsatte dagen, jag "körde fast" och frågade lite olika damer om hjälp, och vilka bra råd man fick! :) I slutet av dagen kom jag på att det är snyggast att fodra huvan och då var Venke så snäll och gav mig lite vitt interlocktyg som jag kunde använda :)
 
Vid fem packade vi ihop och for till Lugnvik, ur med alla grejer och sa hejdå till Majkii, sen for jag till stan och plockade upp lillebror och så for vi till Ope och åt middag. Mamma och Lollo hade gjort någon god kasslergratäng :) Och så hade mamma gjort en citronkaka med grädde och färska hallon till efterrätt, och det var gott, men lite för mycket citron för min smak.. Efter det var Ronja så trött så då tog vi och åkte hem. Ronja fick testa badrocken och hon var så söt i den, den var ju inte klar, men ville bara kolla längd mm.. Sen fick hon sova och resten av kvällen satt jag och testade få till ett bra/fint kantband som skulle passa på badrocken..
 

I väntans tider ;)

På majkii alltså :p Vi ska iväg till Dvärsätt på sylan idag med. Skriver mer om det sen :)

Fredag 31 augusti

Igår sov Ronja till halv åtta. Efter åtta kom Totta hem och då tog jag en dusch, sen fick Ronja gröt och så åt jag och Totta frukost. Sen när vi var klar med allt stök hemma åkte vi in till stan. Planen var att gå på Babyproffsens konkurrsutförsäljning, köpa en jacka till Ronja och sen möta upp Helena och fika. Det var koas på Babyproffsen så vi gav upp och gick därifrån.. Jackan köpte Totta i alla fall :) Tyvärr fick Helena jobba över, men vi gick och fikade med Sandra och Hanna istället på Krikelin. Efter det var jag ner en snabbis på Sydilla, mest för att kika om något höstnytt kommit in, det hade det inte, men jag snackade lite med Venke (som jobbar där) om sylanet vi skulle ha i helgen :) Sen gick jag på Coop och började handla, efter ett tag kom mina älsklingar och ahde med sig ett stort platt paket, som Totta sa var till mig :) Vi handlade klart och åkte sen hem. Väl hemma visade det sig att paketet inte alls var till mig, utan till Ronja, och innehöll en egen tunnel att leka i. Lyckan i hennes ögon ♥ Dessutom hängde det en påse på dörren med ett lila tvådelsset fleecekläder till Ronja från hennes farmor :)
 
Ronja fick leka lite men sen var det sovdags (för länge sen) så vi la henne och sen började jag rita av lite mönster.. Ronja vaknade och Totta började med middagen, ugnskorv och hemgjort pärmos, rätt gott faktiskt. Potatismoset var jättegott, men jag är liiite anti korv, det går ju äta men är ju inte supergott direkt.. Ronja åt sin kycklinggryta med ris, men de mesta hamnade på golvet. Till efterrätt fick hon smaka färsk persika och det var en hit. Synd nog alldeles för hal att hålla i för en liten tjej som inte riktigt fått till pincettgreppet och hur man äter helt själv än, men när jag mosade och gav på hennes gaffel smaskade hon i sig :)

Blev ett välbehövligt bad för henne efter det och då kom hennes farbror Dudda hit också för att snagga pappan i huset. Ronja och jag lekte med tunneln så länge. Sen dammsög pappan och farbror busade med Ronja. Sen fick Ronja gå och lägga sig och efter det satt jag hela kvällen och ritade av mönster, klippte ut dom, packade ner mina sygrejer mm, liksom förberedde allt för sylanet jag skulle på i helgen. Vid två gick jag och la mig och hann väl sova i typ 20 minuter innan Ronja skulle ha mat igen, lagomt död.. Sen vaknade hon före 6 och vägrade somna om, HEJ tröttmössan Madde.. (JA jag får skylla mig själv, men jävlar vad jag kan få saker gjorda på kvällen/natten, bara jag håller igång så känner jag inte ens att jag är trött..)
 

Ja det är en mycket finare färg, men det är ju omöjligt att få rätt färg när man tar kort inne hos oss, fattar inte..


Jackan Totta köpte till Ronja, den är fodrad med fleece så den blir bra att ha i höst och i vår :)


Inför sylanet skulle jag välja ut lite jerseytyger att sy i, vad lite jag har lyckats skaffa på några månader va?
Konstigt att man aldrig har några pengar ;)



Mina sweatshirt/jogging/collage-tyger (kärt barn, många namn), FINA va?! De helbruna och vita ska bli en baseballtröja till Ronja, så fort jag får fram ett bra mönster och får ändan ur soffan ;) De andra tre har jag inga direkta planer för än.. Eller ja, någon av de lila ska få bli en hoodie till Ronja.. Och sniglarna ska ev få bli vantar&mössa bla.


Mudd är bra och skönt.. Önskar jag hade mer mudd i alla olika färger,
men det är inte så kul att lägga pengar på mudd :P