vulnerable -

Mer ord

Hehe glömde ju två ord som man hör dagligen och det är
Ka-ka = kaka, kex
Gocka = Dockan som är det käraste hon har näst efter snuttisarna. Hon bäddar och kör omkring på dockan dagarna i ändan. Ibland undrar jag om hon känner på sig att hon ska bli storasyster eller om hon bara är en "dock-tjej" som moster Lollo var.

Har ju inte nämnt det då jag inte bloggat på år och dar, men Ronja är så lik Lollo till sättet när Lollo var liten. Modig, våghalsig, klätterapa, orädd, kort temperament, skriker rakt ut, stampar med fötterna när hon blir otålig, älskar dockor, älskar att måla, busig, omtänksam, djurälskare.

Typ allt jag inte var :p Nä men jag var blyg och tyst när jag var liten, blev jag arg/ledsen knep jag ihop och tryckte mig mot väggarna. Höjdrädd som fan och det påverkar att jag var rädd för nya saker och att testa grejer som att klättra, åka karuseller osv. Jag var rätt ego som barn och intresserade mig mest för böcker/ord vilket iofs Ronja också gör :)
Bla bla, jag ser mycket Lollo egenskaper i Ronja i alla fall och faktum är att jag är glad för att hon är mer så för då kommer hon våga ta för sig mer här i livet än vad hennes hönsmamma gjort/gör ;)

<3

Hej

Dags att börja blogga igen kanske?!
Det har ju hänt en del under mitt uppehåll..

Den 14 december tog jag ett gravtest som visade positivt :)

I slutet på januari skar jag mig i handen och fick sy :(

Den 18 februari började Ronja på förskola och efter inskolningens slut gick jag tillbaka till jobbet på 100% :/

Förutom det har det kommit fler tänder och hur många nya ord som helst i/ur Ronjas mun och senaste veckorna har hon även kommit in i sin första trotsålder, full fart och inte en lugn stund med andra ord ;)

Ska börja med ett kort inlägg så inte prestationsångesten förstör bloggen på en gång men tänkte i alla fall skriva ner alla ord som jag kommer ihåg som Ronja kan :)

Mamma, pappa, "Nånna" (Ronja), "Nanna" (Hanna), momma, dudda, "ne-n" (Nang), och så tror jag hon lärde sig Lollo sist de träffades men kommer inte ihåg HUR hon uttalade det, lät inte som Lollo, men betydde helt klart det :p
Så kan hon säga namnet Oscar fast på sitt sätt, minns inte hur hon ljudar det!

"Nänaa" = stjärna, hon känner även igen en stjärnas form. Jag är väldigt imponerad av detta faktiskt!
Bå-ll = Boll
Bubbla = bubblor i ett spel, blåsa bubblor i vatten osv
Babbla = Babblarna (tecknade figurer)
Bubba = Teletubbies
Maas = Majs
Mååå-la = Pennor, papper, hon vill måla
Baasch = Bajs
Akt te = Akta (dig)/flytta
Baaadaa/Bada = Bada
An-te = Vante
Pumpa = strumpa
Bumpa = Rumpa
Pupp-aa = Puppan
Ö-A = Öra
Nåt liknande ljud = öga
And = Hand
Nä-nä = Näsa
Eeeej = Hej
Dääää = Där
Näe/Nä-eh/Neej = Nej
Båtta = Borta (och då her hon ut armarna och visar handflatorna uppåt och ser förvånad ut/typ rycker på axlarna)
Titt-aaa = Titta
Muuuu = som en ko låter
Ooo-k = bok
Omma = Blomma/blad
Å-jj = oj
A-ww/waw = Wow (alltså som shit/coolt/otroligt/häftigt)
Attor = traktor
Ampa = Lampa

Hon har även egna ord/ljud för mat, katt, mjau, välling, snuttisen mm, men jag kommer inte på just nu hur de ljudas.. Och så har jag såklart glömt något ord nu. Inte lätt att minnas alla i huvudet. Men en sak är säker och det är att hon lär sig nya ord hela tiden och blir bättre och bättre på att uttala dom rätt :) Och hon kommer klara 1,5 års kollen med råge! Då ska de kunna 8-10 ord haha! Och ännu roligare är att de ska förstå 8-10 ord, Ronja har ju förstått minst 200 ord hur länge som helst känns det som :p

På 1,5 års kollen testar de även om hon kan peka ut kroppsdelar och än så länge kan Ronja peka ut hår, huvud, öga, öra, näsa, mun, mage, hand, puppa, fot och ibland brösten (oftast mina bröst dock) :p
Dock vill hon gärna få mage/navel till att de sitter på puppan men hon lär sig väl helt snart ;)